Vacatures voor dierenartsen – Dit moet je weten in 2024
Zoek je naar de laatste nieuwe vacatures voor dierenartsen? Heb je een praktijk en zoek je een dierenarts om je team te versterken? Dan lees je hier alles wat je moet weten over Vetplace.be en vacatures voor dierenartsen om jezelf klaar te stomen!
Hoe gebruik ik Vetplace?
Als werkzoekende dierenarts of dierenartsassistent
Ben je op jacht naar een nieuwe job als dierenarts of dierenartsassistent of wil je een eerste werkervaring als stagiaire? Dan ben je op Vetplace op de juiste plek! Wij hebben de meest recente vacatures voor dierenartsen in België op een handig platform samengebracht.
Om een job te vinden op Vetplace kun je eenvoudigweg een online CV invullen op onze website en solliciteren op de vacatures die je op de website vindt. Zo kun je in geen tijd solliciteren op een job naar jouw keuze!
Een profiel met je CV aanmaken is helemaal gratis en is binnen 5 minuten al achter de rug. Wil je er zeker van zijn dat je geen enkele vacature mist? Dan kun je je aanmelden voor ons handige Job alert. Zo krijg je direct een melding van zodra er een relevante vacature voor dierenarts of dierenartsassistente voor jou online komt!
Als dierenartspraktijk
Vetplace is het beste platform om een nieuwe kracht voor je dierenartsenpraktijk te vinden. Duizenden potentiële kandidaten vinden maandelijks de weg naar Vetplace.be. Zo vind je vlot en zonder gedoe snel de dierenartsen die jij nodig hebt om je praktijk te ondersteunen.
Wij hanteren scherpe en transparante tarieven om een vacature op onze website te plaatsen. Vetplace beschikt over een heel extensieve databank van werkzoekende dierenartsen en dierenartsassistenten die wij een melding sturen van zodra jouw vacature online wordt gezet.
Dit maakt Veplace.be het efficiëntste platform in België om snel een dierenarts of dierenartsassistent te vinden! Het plaatsen van een vacature is bijzonder eenvoudig en is in minder dan 5 minuten afgerond. Zo heb je altijd een grote hoeveelheid goede kandidaten om uit te kiezen.
Heb je nog vragen over het plaatsen van een vacature op ons platform? Wij helpen je graag verder met al je vragen en problemen!
Welke soort vacatures voor dierenarts vind je op Vetplace
Bij Vetplace kun je de meest recente vacatures voor dierenartsen vinden in België. Wij hebben jobs van zowel kleine praktijken tot grote dierenklinieken. Dat kan nogal overweldigend zijn, al die vacatures op een enkele plek, dus in dit hoofdstuk lichten we de types vacatures die je bij ons vaak tegenkomt even toe.
Vacatures dierenarts voor gezelschapsdieren
Ben je graag bezig met kleine huisdieren? Dan is er op Vetplace gegarandeerd wel een recente vacature waar je op kunt reageren. Als dierenarts voor gezelschapsdieren krijg je te maken met voornamelijk honden en katten met een heel divers ziektebeeld. Je hebt meestal een extensieve kennis nodig van de meest voorkomende ziektes en afwijkingen bij katten, honden en andere courante huisdieren die zij tijdens hun leven kunnen oplopen.
Zo krijg je als beginnende dierenarts snel een uitgebreide ervaring waardoor je je verder kunt ontwikkelen tot een uitstekende professional.
Vacatures dierenarts varkens en runderen
Dierenartsen die een specialisatie hebben in varkens of runderen (nutsdieren) kunnen snel aan werk raken. Veeartsen die de handen uit de mouwen willen steken op het platteland kunnen vaak rekenen op heel wat interesse in de jobmarkt.
Je gaat als dierenarts die varkens en runderen doet vooral aan de slag in landelijke gebieden. Je werkt namelijk zo goed als uitsluitend voor boeren of voor grotere landbouwbedrijven.
Het gaat er ook allemaal een stuk informeler aan toe dan in een stadspraktijk en vaak zal je niet op je kantoor zitten. Je zult vaak onderweg zijn en altijd wel een afwisselende dag hebben.
Vacatures dierenarts paarden
Samen met gezelschapsdieren is de afstudeerrichting paarden het meest geliefd. Dat wil zeggen dat er altijd heel wat kandidaten zijn als er een vacature voor een paardendierenarts wordt geplaatst op Vetplace.be.
Een goede manier om er zeker van te zijn dat je een van de eerste kandidaten op de vacature bent, en er nooit een mist, is door je in te schrijven op ons job alert. Zo krijg je vanaf dat er een vacature waar jij interesse in zou hebben een bericht dat er een vacature is waar je op kunt reageren.
Als dierenarts paard heb je als cliënt zowel particulieren, boeren en maneges die paarden hebben. Dit zorgt voor een heel afwisselende job waar je vaak onderweg bent. De meeste paardenhouders hebben ook een redelijk hoog budget als het aankomt op diergeneeskundige zorgen waardoor je ondanks de grote competitie toch nog redelijk kunt verdienen.
Spoed Dierenarts vacatures
Kun je goed om met stress? Wil je elke dag een verschil kunnen maken voor mensen en dieren? Dan is een job als spoeddierenarts je op het lijf geschreven. Als spoeddierenarts kom je meestal terecht in een (groot) dierenkliniek of een groeiende dierenartsenpraktijk.
Wanneer je spoeddierenarts bent is het belangrijk dat je met flexibele uren kunt omgaan en onverwachte omstandigheden de baas kunt. Afhankelijk van waar je aan de slag gaat, werk je ofwel in een praktijk of doe je spoed bezoeken aan huis.
Als spoeddierenarts ken je weinig routine en raak je niet snel in een dagelijkse sleur. Het kan intens en zwaar werk zijn, maar je kan er ook veel voldoening uit halen wanneer je een dierenleven kunt redden.
Vacatures zelfstandig dierenarts
Heb je graag wat meer flexibiliteit en de mogelijkheid om je eigen uren te kiezen? Dan kan het een goed idee zijn om op zoek te gaan naar vacatures als zelfstandig dierenarts. Vaak kun je het materiaal van een bestaande praktijk gebruiken en werk je op basis van een commissie.
Als zelfstandige dierenarts werken kan een ideale manier zijn om meer inzicht te krijgen in het leven als dierenarts-ondernemer. Het geeft je ook de kans om een eigen klantenbestand uit te breiden en meer rechtstreekse verantwoordelijkheid te nemen dan wanneer je een dierenarts in louter loondienst bent.
Vacatures voor Dierenartsassistenten
Ben je op zoek naar een nieuwe baan als assistent in een dierenartsenpraktijk? Dan kun je gegarandeerd regelmatig nieuwe vacatures vinden op Vetplace.be! Wanneer je assistent-dierenarts bent, werk je dagelijks met dieren en ondersteun je dierenartsen op de werkvloer.
Je kan echter ook administratieve taken krijgen zoals het helpen plannen van bezoeken of de behandeling van dieren opvolgen. Om dierenartsassistent te worden heb je meestal een diploma dierenzorg nodig.
Er zijn uitzonderingen op deze regel. Dat is het geval wanneer je louter administratieve taken en het onthaal gaat doen. Wanneer je een dierenarts wil ondersteunen bij operaties en andere medische zaken is een diploma dierenzorg uiteraard wel een vereiste.
Vacature dierenarts van wacht
Als dierenarts van wacht heb je flexibele uren en ben je meestal laat op de avond, ‘s nachts en in het weekend beschikbaar. Je gaat meestal aan de slag in een grotere praktijk of combineert dit sporadisch met je job als dierenarts in loondienst of zelfstandige.
Als dierenarts van wacht weet je nooit hoe je dag eruit gaat zien. Het kan heel rustig zijn met enkel wat telefoontjes voor informatie of heel druk omdat er opeens een spoedgeval binnenkomt.
Freelance dierenarts
Wil je veel vrijheid tijdens je werk als dierenarts en niet al te lang in dezelfde praktijk werken? Dan kun je de job freelance dierenarts overwegen. Een freelance dierenarts kan ingeschakeld worden als een tijdelijke hulp om andere dierenartsen te ondersteunen bij piekmomenten bij allerlei taken.
Veel freelance dierenartsen kiezen er echter ook voor om zich te specialiseren in enkele specifieke medische vakgebieden. Zij gaan dan meestal freelance aan de slag bij een praktijk die ondersteuning nodig heeft bij zo een ingrepen.
Het grote voordeel van de vrijheid als freelance dierenarts heeft ook een nadeel. Wanneer je freelance dierenarts bent kun je soms voor een geruime tijd zonder opdrachten – en dus zonder inkomsten – vallen. Daarnaast is er ook heel wat meer administratie dan in het geval je een gewone werknemer bent.
Welke regio's zijn het best om dierenarts te worden?
Dierenarts in Gent – Als er een stad in Vlaanderen – en bij uitbreiding de Lage Landen – zich de diergeneeskunde hoofdstad mag noemen, dan is het wel Gent. De stad is de bakermat van een van de belangrijkste universiteiten qua de opleiding tot dierenarts en heeft een groot universitair dierenkliniek en onderzoekscentrum.
Je kan bij Vetplace.be vacatures voor dierenartsen vinden voor zowel kleine praktijken als bij de UGent zelf. Let wel op, aangezien zo goed als elke dierenarts in Vlaanderen in Gent heeft gestudeerd is het belangrijk om er snel bij te zijn wanneer er een nieuwe vacature online staat. Deze zijn namelijk heel erg gegeerd en hebben heel wat kandidaten. Best stel je ons job alert in. Zo word je onmiddellijk op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe recente waar jij interesse in zou kunnen hebben wordt geplaatst.
Dierenarts Antwerpen – Een andere belangrijke stad als we het over diergeneeskunde hebben is Antwerpen. Ook daar kun je de eerste 3 jaar een opleiding tot diergeneeskundige volgen. Ook is het de grootste stad van Vlaanderen en ligt het vlak aan de grens met Nederland, waardoor je snel werk kunt vinden. Vooral in het geval je dierenarts wil worden voor gezelschapsdieren – en in mindere mate paarden – is Antwerpen een goede regio om op zoek te gaan naar vacatures.
Vacatures dierenarts Leuven – Een andere gegeerde plaats om dierenarts te worden is Leuven en bij uitbreiding Vlaams-Brabant. Veel dierenartsen kiezen deze provincie omwille de goede mix tussen stedelijke cliënten door de aanwezigheid van Leuven en de Brusselse Rand en de landelijke cliënten. Het is samen met Antwerpen ook een van de bestbetaalde provincies van het land om het beroep als dierenarts uit te oefenen.
Dierenarts Brugge – Dierenartsen die vooral in de landbouw terecht willen – en in het bijzonder varkens – kunnen terecht in Brugge en bij uitbreiding West-Vlaanderen. Het West-Vlaamse platteland is een gebied waar veeartsen en dierenartsen voor varkens altijd eenvoudig een job kunnen vinden. De werklast en de onvoorspelbare uren zijn echter niet te onderschatten.
Dierenarts in Hasselt – Limburg is een heel geliefde plaats voor paardenhouders en dus ook voor mensen die een specialisatie in paarden hebben afgewerkt als dierenarts. Limburg en bij uitbreiding Hasselt heeft de reputatie van een rustig oord te zijn om te werken. Echter hangt dit vooral af van je cliënten en hoe hoog de nood is. In een medisch noodgeval is er dan ook geen tijd om te treuzelen.
Welke vaardigheden kun je uitspelen bij een sollicitatie als dierenarts
In veel vacatures zie je verschillende vaardigheden heel vaak opduiken. Dat wil zeggen dat werkgevers in de diergeneeskundige sector hier heel veel belang aan hechten. Wij lijsten ze hier even op. Zo kun je daarmee rekening mee houden wanneer je solliciteert voor een job als dierenarts en dit misschien wel als een sterk punt vermelden wanneer daarnaar gevraagd wordt.
Stressbestendig zijn – De meest voorkomende en misschien wel de beste kwaliteit die je kunt hebben als dierenarts is kunnen omgaan met stress. Het dierenarts zijn is onvoorspelbaar en je weet nooit exact hoe je dag eruit gaat zien of hoelang deze zal duren. Je hebt niet alleen te maken met dieren die weerspannig kunnen zijn, maar ook cliënten die je een hoop extra stress kunnen bezorgen.
Flexibiliteit – Een dierenarts heeft meestal een onvoorspelbaar leven. Je kan uiteraard ook wat kiezen in wat je doet en vermijden dat je een carrière als spoedarts achternagaat, maar een noodgeval kun je nooit uitsluiten. Wanneer een operatie onverwacht complex is dan kun je niet na het weekend even verder doen. Zo goed als elke vacature voor dierenartsen vraagt om een zekere mate van flexibiliteit qua uren.
Zelfstandig werken – Wanneer je dierenarts bent, moet je volledig zelfstandig te werk kunnen gaan. Soms is er geen tijd om jouw collega’s te vragen om een handje te helpen of om vlug wat inlichtingen te winnen. Je moet weten wat je doet en je moet zelfstandig je taken kunnen uitvoeren zonder altijd afhankelijk te zijn van anderen.
Sociale vaardigheden – Een dierenarts moet niet enkel een hart voor dieren hebben maar ook voor mensen. Je komt mensen tegen die op hun kwetsbaarste moment op zoek zijn naar hulp. Dat wil zeggen dat je een sterk empathisch vermogen moet hebben om je cliënten bij te kunnen staan. Je moet uiteraard ook nee kunnen zeggen als dierenarts en op je strepen kunnen staan bij mensen die moeilijk doen over de betaling.
Parate kennis – Een dierenarts wordt vaak opgeroepen om snel een advies te verlenen of moet in een paar seconden kunnen vaststellen waar het probleem bij het dier ligt. Dit vereist een omvattende parate kennis van pathologie, anatomie en biologie. Kortom, het is essentieel dat je blijft bijleren en kennis opneemt als een spons. Het bijstuderen wordt tevens ook opgelegd door de orde der dierenartsen om zo je erkenning (ordenummer) als dierenarts te behouden.
Niet alleen op de job zelf is dit belangrijk, maar ook het sollicitatiegesprek zou men kunnen vragen om een parate kennisvraag te beantwoorden. Goed je kennis onderhouden zowel voor als tijdens je baan als dierenarts is dus belangrijk.
Problem solver – Als dierenarts moet je een goede problem solver zijn. Zowel voor ziektes als operaties kom je vaak gevallen tegen waar er geen pasklaar antwoord op te vinden is. Je moet niet alleen rekening houden met de medische mogelijkheden die er zijn, maar vaak spelen nog heel wat andere factoren.
Een vaak gezien probleem is dat er wel een behandeling is, maar dat dit niet binnen de budgettaire mogelijkheden van de cliënt valt. Dierenartsen zijn continu op zoek naar oplossingen op maat.
Time management – Een dierenarts heeft nooit tijd te veel. Doordat je vaak te maken krijgt met een altijd onvoorspelbaar schema en glijdende uren, is het van belang dat je goed bent in je tijd in te delen. Goede timemanagement skills helpen je ook om de stress van het werk de baas te kunnen en burn-outs te vermijden.
Tips bij het online solliciteren op een dierenarts vacature
Het beroep als dierenarts is bijzonder gegeerd. Er was tot voor kort geen ingangsexamen voor de opleiding, dus waren er vaak veel meer inschrijvingen dan eigenlijk optimaal was. Dat zorgt voor een redelijk competitief klimaat waar dierenartsen soms heel laag loon krijgen en lange overuren kloppen om hun waarde proberen te bewijzen aan de werkgever.
Wij geven je enkele tips mee om te solliciteren op een vacature en naar waarde geschat te worden.
Straal zelfvertrouwen uit
Een belangrijk onderdeel van een sollicitatie is jezelf kunnen verkopen. Je moet een sterke indruk nalaten op degene die het interview afneemt. Als dierenarts moet je snel een persoon worden waar het team op kunt bouwen. Interviewen is een vaardigheid. Je kan jezelf voorbereiden door een antwoord klaar te hebben op de meest voorkomende vragen, zoals wat je sterktes en je zwaktes zijn en waarom je juist hier aan de slag wilt gaan.
Ook oefenen met je vrienden kan je een heel eind op weg helpen. Je kan je vrienden vragen om heel streng te interviewen en door te vragen. Een goede manier om je voor te bereiden op zo een interview is de meest voorkomende vragen enkele malen te behandelen en in bullet points op te schrijven wat een goed antwoord zou zijn.
Wees niet bang zelf vragen te stellen
Een interview is geen eenrichtingsverkeer. Het is altijd goed wanneer een kandidaat zelf ook vragen stelt. Dit toont niet alleen dat je interesse hebt in de job, maar het toont ook aan dat je jezelf naar waarde schat. Wees niet bang om kritische vragen te stellen aan je potentiële werkgever.
Enkele vragen die je kunt stellen is hoe een typische dag eruitziet in de praktijk. Een andere goede vraag is welke dieren er vaak in de praktijk komen of in welk gebied je je het best kunt specialiseren om een meerwaarde te zijn voor de praktijk.
Leer wat meer over de praktijk
Bijna zeker zal je een vraag krijgen die neerkomt op waarom je juist in deze praktijk wil werken of waarom je hier solliciteert. Daarom is het belangrijk dat je toch het een en ander weet over je potentiële werkgever.
Best begin je met kijken op de website of daar iets staat zoals een ´over ons´ pagina. Lees deze eens door en ga dan verder op zoek naar informatie zoals krantenartikelen of andere relevant nieuws.
Zo kun je vast en zeker enkele interessante redenen aangeven waarom je hier aan de slag wil en kun je ook aantonen dat je de moeite hebt gedaan om meer te leren over de werkplek.
Zorg voor een overzichtelijk CV
We zien op Vetplace dat er heel wat kandidaten zijn voor de vacatures om dierenarts te worden. Er zijn dus heel wat mensen die hun CV insturen en deze CVs moeten allemaal gelezen worden door de werkgever.
Een goede CV is niet langer dan een enkele bladzijde. Als je meer dan dat gaat neerschrijven dan loop je het gevaar te veel informatie erin te zetten. Die info kan afleiden van de zaken waarvan je wel wilt dat ze worden gelezen.
Qua opmaak van je CV is het belangrijk dat je de relevante aspecten aan de job als dierenarts eerst zet. Je zet best eerst je relevante werkervaring op het blad. Dit kunnen ook mogelijke stages zijn. Studentenjobs die niets te maken hebben met dierenarts zijn zet je eerder onderaan de pagina. Na je werkervaring schrijf je best op welke studies en welke graad je hebt behaald. Daarna zet je mogelijke awards, onderscheidingen en andere relevante events.
Personaliseer je cover letter voor de job
Veel dierenartsenpraktijken vragen je om een cover letter waar je wat meer gaat vertellen over jezelf. Je kan hier best je hobby’s en andere minder relevante zaken vermelden, maar best leg je de focus op jouw sterke punten en motivatie.
Een goede cover letter is aangepast aan de job waar je gaat solliciteren. Dat wil echter niet zeggen dat je voor elke sollicitatie een helemaal nieuwe cover letter from scratch moet gaan schrijven. Best schrijf je een redelijk algemene cover letter welke je voor elke sollicitatie voor zo een 80% opnieuw kunt gebruiken. De andere 20% kun je dan aan de job specifiek maken.
Weet wat je wil
Wanneer je gaat solliciteren voor de eerste keer is het verleidelijk om je zo flexibel mogelijk op te stellen en van alles wat te willen leren. In de praktijk zie je echter vaak dat werkgevers op zoek zijn naar sollicitanten met een bepaalde skill set of de wil hebben deze te leren.
Vooral grotere praktijken zijn op zoek naar dierenartsen met de wil om zich te specialiseren in een bepaalde materie. Dit kan in een bepaald ziektebeeld zijn zoals oncologie, maar ook in een bepaald dier zoals katten of honden.
Vaak gestelde vragen over dierenarts vacatures
Hoeveel verdient een dierenarts?
Het loon dat sommige werkgevers aan beginnende dierenartsen aanbieden ligt soms bijzonder dicht bij het absolute wettelijke minimum. Per jaar zou dit rond de 16 000 euro zijn, wat allesbehalve marktconform is. Wanneer de werkgever dit loon aanbiedt, is het waarschijnlijk een beter idee om een andere werkgever te zoeken. Best gebruik je een aanbieding zoals dit hoogstens als een springplank naar een betere werkgever.
De betere dierenartspraktijken bieden rond de 24 000 euro netto per jaar aan een beginnende dierenarts. Daarnaast krijg je vaak de mogelijkheid om op commissie te werken wanneer je als zelfstandige dierenarts aan de slag gaat in een praktijk.
Een meer ervaren dierenarts of een dierenarts met een eigen praktijk zal gemiddeld ergens tussen de 40 000 en 50 000 euro per jaar verdienen. Dit is echter sterk afhankelijk van wat voor soort dieren je gaat behandelen, waar je dit doet en wie je gemiddelde cliënteel is.
Wat moet ik weten over het plaatsen van vacatures bij Vetplace?
Wil je een vacature plaatsen op Vetplace om een nieuwe dierenarts of dierenartsassistent te vinden? Dat kan heel eenvoudig en tegen een heel scherp tarief. Ga naar de tarievenpagina en kies je pakket.
Heb je nog geen account, dan kun je deze heel vlot aanmaken. Hierna kom je direct op een pagina om de gegevens van je vacature te plaatsen. Daar vul je de gegevens in, je doet de betaling en je bent klaar! In minder dan 5 minuten heb je een vacature geplaatst op Vetplace.
Je vacature staat online, maar daar houdt het niet op! Wij sturen onze steeds groter wordende lijst van werkzoekende dierenartsen een melding met jouw vacature. Zo krijgen in geen tijd duizenden potentiële kandidaten jouw vacature te zien.
Welke soort dierenarts (assistent) jobs kan ik vinden op Vetplace?
Op Vetplace vind je vacatures voor zo goed als elk arbeidsstatuut. Wij krijgen naast vacatures voor dierenartsen in loondienst ook vaak job openingen binnen om als zelfstandig dierenarts te werken bij een praktijk of deeltijds aan de slag te gaan. Ook zijn er vacatures te vinden voor freelance dierenartsen die op commissie werken in een praktijk.
Op Vetplace zijn er honderden werkgevers ingeschreven die dierenartsen en dierenartsassistenten zoeken voor hun praktijk of ziekenhuis. Schrijf je in op het Vetplace job alert en je wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht wanneer er een recente en relevante vacature op het platform wordt geplaatst.